Smits Specialiteiten - De lekkerste winkel uit de regio

Assortiment

WijnVorige
VolgendeWijn

Rode Wijn:

Afrika Klassiek Rood: Een meesterlijke assemblage van consaut, ruby cabernet en pinotage met die verleidelijke warme vruchtenaroma s van bramen, bessen en kersen naast een verrukkelijke kruidenpalet en zachtromige struktuur.

Quinta de Cabriz Tinto: Moderne, verleidelijke geconcentreerde, maar lichtvoetige Dâo met lekker rood fruit van aardbeien, wat kruidigheid en een uitgebalanceerde frisheid.

Baron de Ley Club Privado (Rioja): Lichte elegante semi-crianza, die korte tijd op nieuw hout is gerijpt en daardoor overvol is van jonge tempronillo fruit. Onmiskenbaar een nieuwe generatie Rioja.

Montepulciano d Abruzzo: Bonacchi, een wijnhuis uit Quarrata (Pistoia) heeft een uitgebreide wijncollectie. Deze Montepulciano d Abruzzo is een intens rode wijn met donkerpaarse tinten en komt uit de heuvels van Chienti, Aquila, Pescara en Terano. Voor de mooie zachte smaak is de montepulciano voor 85% verantwoordelijk, de rest komt van andere rode druivensoorten. De wijn past goed bij een pastamaaltijd, stevige kazen en rood vlees. Voor de prijs hoeft U het niet te laten

Witte Wijn:

Quinta da Espiga: Adembenemende aromatische Portugees uit Estremadura waarin o.a. sauvignon blanc, fernao pires, arinto en vital schitteren en zorgen voor een weldaad aan bloemengeuren en smaak van kruiden, wit fruit en dorstlessend doordrinkplezier. Ook aan tafel bij geroosterde visjes en kip.

Mirambeau Réserve Blanc: Ongeêvenaarde heerlijke wijn met stuivend exotische aroma s van passie- en citrusvruchten; sauvignon blanc, sémillon en muscadelle.

San de Guilhem, de lekkerste witte Gasgogne
Witte Gascogne is in de jaren tachtig uit nood geboren in de streek van de Armagnac. Armagnac wordt n.l. gemaakt van witte wijn uit de Gascogne. In de jaren tachtig liep de vraag naar Armagnac terug. Een aantal wijnboeren zijn toen overgegaan om de witte wijn op fles te verkopen. Alaine Lalanne is een witte Gascogne-maker van het eerste uur. Hij maakte direct al een indrukwekkende witte Gascogne van zijn Gros Manseng, Ugni Blanc en Colombard. Lage rendementen en een groene oogst zorgen bij hem voor optimale kwaliteit. Voordat hij de witte druiven perst laat hij ze eerst een koude inweking ondergaan. Op deze manier krijgt hij veel smaak- en geurstoffen in de wijn. Ook laat hij de wijn rijpen op de gistresten (sur lie).Het resultaat is een hele mooie frisse witte zomerwijn, met een prachtig stuivend boeket van wit fruit en bloemen

 Hugel uit de Elzas: De Hugels maken sublieme edele wijnen, vooral typisch droge Elzas en werkelijk representatief voor het gebied. Het onafhankelijke familiebedrijf, actief in de wijnbouw sinds 1639, vaart een eigen koers. Met kwaliteit voorop en dat blijft niet bij woorden. Alle eigen wijngaarden in Riquewihr, zonder kunstmest, met beperkte opbrengsten en een handmatige pluk. Dit geldt ook voor de contracttelers.
Hoewel ze percelen wijngaard bezitten in de beroemde crus Schoenenbourg en Sporen maken ze geen gebruik van de appellation Alsace Grand Cru, maar van de algemene herkomstbenaming Alsac. Met bescheidenheid heeft dat niets te maken. Integendeel: de Hugels hebben niets tegen grands crus, maar ze vinden de regelgeving veel te laks. hun eigen familienaam zien ze als een betere garantie voor werkelijk grand cruniveau. Eveneens typisch Hugel zijn de assemblages Gentil en S. Anders dan de meeste Elzaswijnen worden die uit diverse druivenrassen samengesteld, net als vroeger. Gentil is daardoor de allrounder bij uitstek, S van Sporen de nog mooiere versie ervan.
Les Asperges.
Sommige mensen vinden het moeilijk om groente met wijn te combineren. Dat mag misschien zo zijn voor artisjokken, maar voor asperges geldt het beslist niet. Zij verenigen in hun smaak een lichtzoete indruk met een zekere bitterheid, en dat alles met een enorme delicatesse. Het is juist de finesse van de groente, en zijn textuur - die afhankelijk van de bereiding smeltend, met beet of zelfs knapperig is - die hem geschikt maakt om met Elzasser wijn gecombineerd te worden. De klassieke bereiding is gekookt en opgediend met een mousselinesaus of een hollandaisesaus, waarbij de boter het bittertje van de asperges vehult en compenseert. Daarbij zou ik allereerst een Pinot Blanc geven. Pinot Blanc biedt de nervosite, de fraicheur die nodig zijn, zonder te veel diepte. Ook een jonge Riesling past er goed bij, omdat de zuren daarvan tegenwicht geven aan de boter. Dan heb je het klassieke ideale huwelijk. Asperges die met een vinaigrette gecomineerd worden, puur of in een salade, zijn het best af met een Muscat. Ik ben zelf dol op Muscat en vindt dat hij te weinig aandacht krijgt,maar allah. Voorwaarde is natuurlijk dat de vinaigrette zeer goed smaakt, niet te scherp. Dat vraagt, in combinatie met de frisheid van de asperges, om de lichte aromatische smaak van de Muscat. Ook als er iets aards bij komt - truffel of morieljes - kan de Muscat goede diensten bewijzen.

Verbazingwekkend veelzijdig
Asperges zijn niet altijd de hoofdrolspeler in gerechten. Soms worden ze in salades gecombineerd met dunne plakjes gerookte eend of zalm. Komt daar een vinaigrette bij en bepaalt de frisheid het karakter van het gerecht, dan houd ik het op een Muscat. Gaat echter het vlees of de vis, en dan speciaal het gerookte, overheersen, dan is het tijd voor een Pinot Gris.
Dat geldt nog veel sterker als de asperges helemaal of bijna een garnituur vormen in een warme bereiding. Pinot Gris, mits droog, is dan mijn keus, hoewel ook een gerijpte Riesling in beeld komt. Juist de combinatie van de wat warmere aroma`s en de textuur van vlees met het sappige, vegetale van de asperges biedt mogelijkheden om complexere wijnen te schenken. Tot slot nog een tip voor mensen die moeite hebben om de juiste wijn bij een aspergegerecht te vinden; neem de Hugel Gentil. Daarin zijn verschillende druivenrassen verwerkt: gewurztraminer, pinot gris, riesling, muscat en sylvaner. Dat maakt hem tot een verbazendwekkend veelzijdige wijn, waarin Bloemigheid en iets van exotisch fruit samengaan. Heerlijk bij asperges.