Smits Specialiteiten - De lekkerste winkel uit de regio

Assortiment

CuneralikeurVorige
VolgendeCuneralikeur

De legende over Cunera stamt uit de vierde eeuw na Christus. Het Romeinse rijk is ten onder gegaan en de Christelijke kerk wint aan invloed in Europa.

Cunera is een Engelse prinses, die rond 337 samen met de heilige Ursula en nog 11.000 maagden op bedevaart naar Rome gaat. Op de terugweg bij Keulen worden de meisjes op brute wijze door de Hunnen gedood. Alleen Cunera overleeft het drama; zij wordt gered door een zekere koning Heimo of  Radbod (of Radboud; de naam verschilt in de verschillende bronnen. Mogelijk is Radbo(u)d een latere vervanging van Heimo). Radboud neemt Cunera mee naar zijn kasteel te Rhenen, waar Cunera opvalt door haar zorg voor de bevolking van Rhenen. Zo deelt ze oud brood uit het paleis uit aan de armen, iets wat de echtgenote van de koning, koningin Aldegonde bijzonder irriteert. Aldegonde probeert Cunera tevergeefs bij de koning aan te klagen voor diefstal. Maar als blijkt dat de koning daar niet naar wil luisteren, smeedt Aldegonde een boosaardig plan.

Als de koning en zijn mannen een keer op jacht zijn, wurgt Aldegonde Cunera met haar eigen halsdoek . Ze wordt daarbij geholpen door haar dienstmeid. Samen begraven ze het lijk in de stal. Als Radboud thuiskomt, weigeren de paarden de stal in te gaan. Nadat er ’s avonds brandende kaarsen op de plek zijn gezien, wordt Cunera’s lichaam ontdekt. De koning is woedend over de gemene streek. Hij laat het lichaam herbegraven op de plek waar nu het ‘Cuneraheuveltje’ is. De koningin laat hij martelen; zij werpt zichzelf tenslotte van de Grebbeberg.

Willibrord

300 jaar na haar dood reist bisschop Willibrord langs Rhenen op weg naar Keulen. Inwoners van Rhenen melden hem dat zich bij Cunera’s graf allerlei wonderen voltrekken. Ze vragen de bisschop om haar heiligverklaring. Aanvankelijk vergeet Willibrord zijn belofte, maar als hij op de terugweg langs de Grebbeberg vaart, steekt er een hevige storm op. Het schip dreigt te vergaan en Willibrord smeekt God hem te redden.

Storm

Later, nadat de storm is gaan liggen, herinnert de bisschop zich zijn belofte. Daarop laat hij Cunera opgraven. Volgens het verhaal blijken bij de opening van het graf zowel Cunera als de worgdoek nog geheel intact. Lichaam en doek worden in 694 overgebracht naar de Rhenense Pieterskerk, die sindsdien aan de heilige Cunera is gewijd. Willibrord stelt de herdenking van de moord op de heilige vast op 28 oktober en haar heiligverklaring op 12 juni.

Moordwapen wordt heilig relikwie

De zogenaamde worgdoek van Cunera, wordt gedurende lange tijd vereerd. Pelgrims kennen de doek bijzondere heilzame krachten toe. Rhenen ontwikkelt zich tot druk bezochte bedevaartsplaats. Van de opbrengst van de aflaten wordt rond 1500 de Cunerakerk gebouwd.

Het is en blijft een legende, maar we hebben er een mooie Cuneratoren aan overgehouden. De Cuneralikeur  is gemaakt met de legende in het achterhoofd en is zeer heilzaam bij keelpijn en slapenloosheid. Zo zie je maar........